"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Καλωσορίσατε στη Σκιάθο

Προορισμός μας αυτό το ΣΚ του Οκτωβρίου η Σκιάθος των …Αλεξάνδρων• του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη.



Η Hellenic Seaways προσεφέρθη να μας εξυπηρετήσει...



...το Ο/Γ Εξπρές Σκιάθος να μας μεταφέρει (16,5 € το άτομο πηγαινέλα)...



...το ξενοδοχείο Αρετούσα να μας φιλοξενήσει (35 € το δίκλινο με πρόγευμα)...



και …τσουπ, 9 η ώρα το πρωί του Σαββάτου νάμαστε στο Βόλο. Το ταξίδι εξαίσιο, η θάλασσα ήρεμη, αφήνουμε σιγά σιγά τον Παγασητικό και φτάνουμε στο Τρίκερι, σκαρφαλωμένο στην κορυφή του Τισαίου όρους με το ομώνυμο νησί (στο εσωτερικό του Παγασητικού) και την Αγία Κυριακή, το μικρό ψαροχώρι στα πόδια του. Ανατολικότερα, μπορεί να δει κανείς ένα τεράστιο εργοτάξιο παραγωγής μαρμάρου και στη συνέχεια να διακρίνει τον Πλατανιά, μια γραφική παραλία του νότιου Πηλίου.






Μετά από 2,5 ώρες ταξίδι φτάνουμε στο λιμάνι της Σκιάθου.



Νοικιάζουμε ένα μικρό αυτοκίνητο (25 € για 24 ώρες) και …βουρ!



Το νησί είναι καταπράσινο. Οι πυρκαγιές καίνε τα δάση αλλά το πράσινο ξαναφουντώνει.




Οι ακρογιαλιές είναι πράγματι δαντελωτές. Οι δε βόρειες είναι απόκρημνες

Ανεπτυγμένο είναι κατά κύριο λόγο το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Η έλλειψη οδικής συγκοινωνίας στο βόρειοδυτικό μέρος είναι εμφανέστατη. Υπάρχουν φυσικά οι χωματόδρομοι, βατοί έως …ολίγον βατοί -για το μικρό μας αυτοκινητάκι- οι οποίοι οδηγούν σε ερημικές παραλίες (Μικρός και Μεγάλος Ασέληνος). Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε δύο μοναστήρια. Την Παναγιά Κουνίστρα (…Εἰς ὅλην τὴν Χριστιανοσύνη μία εἶναι μόνη Παναγία, ἁγνή: Κόρη παιδίσκη, Ἁγία τῶν Ἁγίων, χωρὶς Χριστὸν παιδὶ στὰ χέρια καὶ τρεφομένη μὲ ἀγγέλων ἄρτον. Κι ἐσύ, ἴσως μόνη σύ, ἡ Παναγία ἡ Κουνίστρα, ἡ Κουνίστρα σύ· ἐφανερώθη στῆς Σκιάθου τὸ νησί, εἰς δένδρον πεύκου ἐπάνω καθισμένη κι ἐκινεῖτο ἀπὸ αἰώραν τερπνήν, ὅπως αἱ κορασίδες συνηθίζουν, κι ἐμπρός της ἔκαιεν ἀκοίμητος κανδήλα….), ένα μικρό μοναστήρι χωρίς μοναχούς, χαμένο μέσα στο πράσινο. Την εκκλησία τη βρήκαμε κλειστή, προσκυνήσαμε όμως στο μικρό ξωκλήσι. Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικονίστριας (Κουνίστρας, όπως την λένε οι ντόπιοι) βρίσκεται 13,5 χιλιόμετρα Δυτικά από την πόλη της Σκιάθου σε μια παράκαμψη 2 περίπου χιλιομέτρων του δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Ασέληνου.









Επισκεφθήκαμε για προσκύνημα και τη μονή της Ευαγγελίστριας, στα βόρεια.


















Ο Εσταυρωμένος με φόντο την ελληνική σημαία (;)



Στη μονή λειτουργεί μικρό μουσείο και έκθεση ελαιοτριβείου ..υπό παρακολούθηση




Το αρχονταρίκι της μονής


Συνεχίζοντας το χωματόδρομο από την Παναγία Κουνίστρα, συναντούμε στ’ αριστερά την παραλία Μεγάλος Ασέληνος και βορειότερα την παραλία Μικρός Ασέληνος.





Το beach bar



Παραλία Μεγάλη Ασέληνος


Ο δρόμος συνεχίζει προς Κεχριά, Πυργί και γυρίζει στη Σκιάθο. Από τη μονή Ευαγγελίστριας, συνεχίσαμε βόρεια προς το Κάστρο. (…«Νὰ πήγαινε τώρα κανένας νὰ λειτουργήση τὸ Χριστὸ στὸ Κάστρο» ἐπανελαβεν ὁ ἱερεύς, «θὰ εἶχε διπλὸ μισθό, ποὺ θὰ τοὺς ἐφερνε κι αὐτοὺς βοήθεια. Πέρσυ ποὺ ἦταν ἐλαφροτερος ὁ χειμῶνας, δὲν πήγαμε. Φέτος ποὺ εἶναι βαρύς...», από το «Στο Χριστό στο κάστρο). Αφήσαμε τα αυτοκινητάκι σε κάποιο σημείο και με τα πόδια βαδίσαμε προς τα …κουφάρια του κάστρου. Λιτή και απέραντη είναι η θέα που προσφέρει. Γκρεμισμένα ή μισογκρεμισμένα τα σημερινά απομεινάρια του, κάποτε έστεκαν επιβλητικά και αποτελούσαν το καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού την περίοδο της Τουρκοκρατίας.




Η είσοδος



















'Ενα μικρό μονοπάτι οδηγεί σε μια παραλία με beach bar, στα ανατολικά του Κάστρου


Δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε την ασύγκριτη ομορφιά στα Λαλάρια με τον πελώριο τρύπιο βράχο, στα οποία φτάνει κανείς με βάρκα. Αλλά η περίοδος που επιλέξαμε να επισκεφθούμε το νησί ήταν στα …τελειώματα της τουριστικής σεζόν. Τα μαγαζιά έκλειναν ένα ένα, περίμεναν τους τελευταίους τουρίστες που είχαν φτάσει με το τελευταία τσάρτερ και μετά …ερημιά.

Η πόλη της Σκιάθου είναι εκπληκτική. Ανεπτυγμένη με τρόπο αμφιθεατρικό, με δυο-τρεις λόφους στους οποίους δεσπόζουν οι εκκλησίες και το παλιό ρολόι. Μην περιμένετε να δείτε τα κτίσματα εκείνα που θα σας θυμίσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό νησί. Ακόμα και στο παλιό λιμάνι δε συμβαίνει αυτό.
Ο λόφος στ' αριστερά του λιμανιού (πανοραμική φωτογραφία από το Μπούρτζι)







στο παλιό λιμάνι προς το Μπούρτζι...



...αφιερωμένο...



Το μικρό καραβάκι για τον γύρο του νησιού, περιμένει υπομονετικά για αραξοβόλι



Ο λόφος στα δεξιά του λιμανιού με το παλιό ρολόι





Νυχτερινή άποψη από το Παλιό ρολόι


Περιδιαβαίνοντας την πόλη: Ένας …κεντρικός δρόμος (οδός Παπαδιαμάντη), το παλιό λιμάνι με τις ψαροταβέρνες και τις καφετέριες, ένας παλιός μύλος, στη μεριά του ταρσανά προς το αεροδρόμιο, και περίφημο Μπούρτζι, ανάμεσα στο παλιό και νέο λιμάνι.
Η οδός Παπαδιαμάντη





Τοπικά ...προιόντα της Σκιάθου :-)



Καντούνια της Σκίαθου









Το παλιό λιμάνι






Το πευκόφυτο Μπούρτζι




Φυσικά, επειδή οι θερμοκρασίες ήσαν …καλοκαιρινές, δεν αποφύγαμε ένα μπάνιο στην περίφημη παραλία, στις διεθνείς …Κουκουναριές.









Ο αεροδιάδρομος λες και ξεκινάει από τη θάλασσα και καταλήγει σ' αυτήν





Ποιος είπε πως στη Σκιάθο δεν κυκλοφορούν ταξί;



Στιγμές χαλάρωσης και ρεμβασμού

Τελικά η ομάδα απεφάνθη: η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Σκιάθο είναι η μη τουριστική. Κάπου στις αρχές ή μέσα του Οκτώβρη. 'Ετσι όπως την πετύχαμε. Καλή σας νύχτα από την παρέα κι εμένα, που ακόμα απορώ πώς κατάντησα έτσι.

Δείτε ένα video για τη μεσαιωνική πόλη του κάστρου, από το Μένουμε Ελλάδα.

6 σχόλια:

jf είπε...

Προσυπογράφω την απόφαση της ομάδας...

ρίτσα είπε...

απίθανο, και ο καιρός φαίνεται όμορφοσ

το αρχονταρίκι σαν πολύ οθωμανικό μου φαίνεται

KitsosMitsos είπε...

Έχω πάει 3 φορές στην Σκιάθο, αλλά όπως την είδα μέσα από τα μάτια σου είναι σίγουρα διαφορετικά!

phlou...flis είπε...

@jamanFou: σε προκαλεί και σε προσκαλεί

@ριτσα: ζέστη, κάναμε και μπάνιο

@KitsoMitso: προφάσεις για να ξαναπάς!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Μπραβο βρε φλουφλαιικο, σας ευχομαι πολλες τετοιες βολτες αναψυχης και στο μελλον.Θενκσ για τις φωτο.

phlou...flis είπε...

@exoaptonkyklo: όλοι μπορούμε. Ευχαριστούμε