"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αίγινα

Είσαι κάτοικος Αττικής, βαρέθηκες την Αθήνα και τον Πειραιά και θες να χαλαρώσεις; Πάρε το καραβάκι ή το δελφίνι και πετάξου στην Αίγινα. Κυρίες και κύριοι, η ...Αίγινα, αυτοπροσώπως.




Σε …τόση ώρα θα είσ' εκειειεί; Τι σημασία σε πόση ώρα. Έτσι κι αλλιώς ο χρόνος δεν …μετράει. Μια τσιγαριά δρόμος (ωχ, είπα την απαγορευμένη λέξη). Στο δρόμο θα χαζεύεις γαλάζιο, νησάκια, βραχονησίδες, καράβια, καραβάκια. Φτάνεις ...χαλλαρά.
Το λιμάνι θυμίζει νησιώτικο τοπίο.






Χαλαρώνεις. Αριστερά, μια Κολώνα, σου προκαλεί εντύπωση. Βγάζεις τη ψηφιακή. Αρχαία, πέτρες ατάκτως ερρημμένες. Όταν βρεις καιρό, πετάγεσαι και τα επισκέπτεσαι. Ημίγυμνος δεν επιτρέπεται, πρέπει να σεβαστείς το περιβάλλον αλλά και τον περίπτερο ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στην κορυφή του λόφου (κατασκευάστηκε περί τον 6ο αιώνα π.Χ. και από τον ναό σώζεται σήμερα μόνο μια κολώνα). Αρχαιολογική αξία μέγιστη, τουριστική ελάχιστη. Προσωπική η άποψη, μη βαράτε!!.





Φιλόξενοι οικοδεσπότες ο phlouflis-brother και η Σία (κυριολεκτικά). Περιοχή Κυψέλη, μακριά από δρόμους (που λέει ο λόγος γιατί για …μονοπάτια πρόκειται και οι κυρτοί καθρέφτες στις διασταυρώσεις αποδεικνύονται υπερπολύτιμοι. Οι δε οδηγοί ...καμικάζι, άκρως επικίνδυνοι καθότι και πινακίδες δεν διαθέτουν τα οχήματα αλλά και διπλώματος οδήγησης στερούνται) πολυσύχναστους, με βεράντες στις τρεις πλευρές, πλην νότου.




Μπορείς να κρυφτείς από τον ήλιο όποτε θες. Το σπίτι σχεδόν στην ερημιά, σε ρεματιά, το αεράκι μόνιμο (τις πλαστικές καρέκλες τις …αγκυροβολούν για να μην …πετάξουν).




Πρωινό στην δυτική βεράντα, βραδινό στην ανατολική, αεράκι στη βόρεια. Σε ημέρες καύσωνα, taratsa-party το οποίο ακολουθεί μελέτη του έναστρου ουράνιου θόλου∙ κυριολεκτικά ουράνια απογείωση.



Αν βαρεθείς, μπορείς να παρακολουθείς τα πλοία και τα δελφίνια που πηγαινοέρχονται. Αν πάλι βαρεθείς, καταγράφεις τη συχνότητα διέλευσης, χρονομετράς, υπολογίζεις. Αν σε κάποιο απ' αυτά είναι δικός σου άνθρωπος, τον ενημερώνεις και από την ταράτσα του σπιτιού του κάνεις σινιάλα με καθρέφτη, να σε εντοπίσει. Οι διόπτρες προσφέρονται και για …λεπτομερείς παρατηρήσεις -μη πάει το μυαλό σας στο πονηρό.



Θες πρωινό καφεδάκι στην Αίγινα; Με το ποδήλατο -είναι απαραίτητο για την Αίγινα- εκεί στα ψαράδικα, με 1 ευρώ απολαμβάνεις ελληνικό καφέ σε μπρίκι παρέα με ντόπιους, ναυτικούς, ακούς ιστορίες, τρως κολοκυθόπιτα. Κάνεις και μια βόλτα στα στενά της πόλης.



Βαρέθηκες κάθε μέρα εκεί, παίρνεις το βαποράκι και πετάγεσαι Αγκίστρι. Η διαδρομή είναι μόλις… (μα τι είπαμε, ο χρόνος δεν έχει σημασία. Χαλλαρά).







Πεθύμησες γαλανά νερά; Πετάξου στην Πέρδικα. Καφεδάκι πάνω στα κύματα, μπάνιο σε …απέραντο γαλάζιο.





Τραβά η όρεξή σου κάτι πιο …εξωτικό. Με τον καπετάν Νικόλα και …είσαι στη Μονή, όχι μόνος μιας και δυο καραβάκια πηγαινοέρχονται.





Ένα beach bar θα σου προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα.




Κολύμπι μπορείς να απολαύσεις και στο πίσω μέρος της μικρής χερσονήσου που απλώνεται.



Αν είσαι τολμηρός, ανεβαίνεις πάνω στην κορυφή, εκεί που υπάρχει παρατηρητήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από τους γερμανούς στην κατοχή.




Η θέα από εκεί είναι πανοραμική. Δύο ώρες ανάβαση με …σαγιονάρες και χωρίς κανένα απαραίτητο αξεσουάρ, μέσα από κατσικόδρομο, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα τα κατάφεραν∙ έπαθλο τους, οι υπέροχες φωτογραφίας και …εντριβές με pepanthol. Απερίσκεπτα νιάτα, οπαδοί του ...vivere pericolosamente. Εσείς μην το ρισκάρετε, ή τουλάχιστον φοράτε παπούτσια, πάρτε νερό και μαγκούρα. Στο δρόμο πιθανόν να συναντήσετε κρι κρι, παγώνια, και λαγούς.



Πέντε (5) ευρώ πήγαινε έλα για τον καπετάν Νικόλα δεν είναι πολλά. Στο νησί υπήρχε κάποτε ένα κάμπιγκ, τώρα έχει εγκαταλειφθεί, μαζί και τα κουφάρια των εγκαταστάσεων του. Οι αέρηδες είναι ισχυροί, γι αυτό και πεύκα ξεριζωμένα θα δεις.





Κάτι διάβασες για το Δία που -πρωτοφανές, δε ξανασυνέβη στον ερωτύλο θεό- ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα και ο οποίος Δίας, την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί, έμαθες πως απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό ο οποίος μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να 'χει κι αυτός υπηκόους∙ νάσου κι οι Μυρμιδόνες. Αποφάσισες να τους …τιμήσεις. Πετάγεσαι -μέσω Αγ. Νεκταρίου, Παληάς Χώρας, Μεσαγρού στο Ναό της Αφαίας.
Θαυμάζεις το ναό αλλά και την καταπληκτική θέα από την περιοχή στην οποίαν είναι κτισμένος.








Επειδή έχεις ιδρώσει, κατεβαίνεις στην Αγ. Μαρίνα για μια βουτιά, καφέ και φεύγεις απογοητευμένος διότι μιαν άλλη Αγ. Μαρίνα γνώριζες, μιαν άλλη απαίσια, κακομούτσουνη και θλιβερή συνάμα βρήκες.



Το κουφάρι της ξενοδοχειακής μονάδας, χρόνια τώρα ...δεσπόζει του κόλπου. 'Αλλη μία χουντική ...πατάτα!



Αν θες κάτι πιο …extreme, πας στο Ελλάνιον Όρος και αναζητάς το Ναό του Ελλανίου Διός. Μη ψάξεις πολύ, δε θα το βρεις, ούτε το βωμό, ο οποίος θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης. Αντ' αυτού θα βρεις το μικρό μονόκλιτο Ναό των Αγ. Ταξιαρχών και λίγο πιο πάνω, μεσ' τα βράχια μια στέρνα.








Η θέα εκπληκτική, με το Αγκίστρι και τη Μονή σε πρώτο πλάνο.



Από το εσωτερικό των Αγ. Ταξιαρχών.




Στα δεξιά του δρόμου μπορείς να δεις το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.



Στο γυρισμό περνάς από Ανιτσαίο, Πόρτες (εκεί ένα καφεδάκι, ένα ουζάκι με φρέσκο χταποδάκι συνίσταται) και από Βλυχάδα γυρνάς πίσω. Στη Βαγία κάνεις μια στάση για φωτογραφίες. Κάτι σου θυμίζει από τα παιδικά σου χρόνια, τα νεανικά παραμύθια της Ζώρζ Σαρρή. Μην αναζητήσετε το θησαυρό της Βαγίας, τον έχουν βρει άλλοι, πριν από εσάς!




Θες κάπου ν' ανάψεις ένα κεράκι, έχεις παραγγελιά για ένα τάμα. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες, εκκλησάκια, ξωκλήσια να επισκεφτείς. Must θεωρείται η επίσκεψη στη Μονή του Αγ. Νεκταρίου. Όταν επισκεφτείς τη νέα εκκλησία, με το διόρωφο γυναικωνίτη, τρομάζεις από το μέγεθος. Και μοιραία κάνεις τη σύγκριση ανάμεσα στο δωματιάκι του Αγ. Νεκταρίου στην παλιά Μονή -λιτό, 2Χ3- και απορείς: προς τι αυτή η μεγαλο-Α-πρέπεια (θου Κύριε φυλακίν τω στόματι μου).





Η Παλαιοχώρα ή ΠαληοΧώρα, βρίσκεται στο λόφο που είναι πίσω και πλάγια από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Μοιάζει με τον Μιστρά με πολλές Εκκλησίες και ερείπια από σπίτια. Σώζονται περίπου 20 εκκλησίες με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες όμως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Κτίστηκε από τους Αιγινίτες για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Μια βόλτα εκεί, ν' ανοίξουν οι πνεύμονες, συνιστάται. Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να τις επισκεφτείς όλες!







Αν επιθυμείς κάτι άλλο, πιο κατανυχτικό, πιο ερημικό θα το βρεις νοτιοανατολικά του Αγ. Νεκταρίου. Προχωράς με το αυτοκίνητο για ένα 15λεπτό περίπου, το αφήνεις και συνεχίζεις, για 5 περίπου λεπτά με τα πόδια. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσολεοντίσσης.






Αν θες να συνεχίσεις το περπάτημα, μέσα από ένα σημαδεμένο μονοπάτι, στο λόφο βόρεια της Μονής, μπορείς να επισκεφτείς το μικρό εκκλησάκι. Τον προφήτη Ηλία περίμενεις να βρεις, άντε τον Αη Νικόλα, αλλ' αντ' αυτών, βρίσκεις τον Αγ. Αντρέα. Και αναρωτιέσαι: τι γυρεύει αυτού εκεί πάνω στα κατσάβραχα, θα σας γελάσω;






Το εκκλησάκι δε ...λέει, η θέα όμως είναι εκπληκτική. και αν περιμένετε τη δύση του ηλίου, θα αποζημιωθείτε.





Σε πρώτο πλάνο η παραλία Μαραθώνας, και η Πέρδικα, σε δεύτερο πλάνο το νησάκι Μονή και στο βάθος το Αγκίστρι ενώ δεξιά διακρίνεται η Αίγινα. Πανοραμική φωτογραφία από το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα.


Θες να δεις και την Αίγινα, νοιώθεις άσχημα να φύγεις και να μη τη δεις… Και έχεις πολλά να δεις ακόμη….





Αν είσαι τυχερός, μπορείς να ψωνίσεις και από το παζάρι παραδοσιακών προιόντων και χειροποίητων κατασκευών.





Στη ψαραγορά αγοράζεις το φρέσκο ψάρι -που δεν είναι απαραίτητα αιγινήτικο, αφού τα περισσότερα καταφθάνουν 9 η ώρα από τον Πειραιά.



Χωρίς να το θες, γνώρισες το νησί. Χαλλαρά, χωρίς άγχος, ξεκούραστα.








Έχεις τη δυνατότητα να φας αλλά και να γνωρίσεις τις και φυστικιές Αιγίνης.



Αγριοφυστικιά, απαρίτητη για μπόλιασμα και μγια γονιμοποίηση.




Αν είσαι τυχερός και αν συναντήσεις σε βράχια ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα, να ευχαριστείς το θεό ...Απόλλωνα για την τύχη που σου επιφυλάξει. Τα βατραχοπέδιλα ανήκουν σε γοργόνα, η οποία κάπου εκεί δίπλα, θα κολυμπάει.




Θα δεις και κάποιους από τους χαρακτηριστικούς τύπους στο λιμανάκι καβάλα σε αυτοσχέδια κατασκευή σε μοτοσυκλέτα, στην οποίαν επιβιβάζεται και η κυρά.




Θα δεις και την υδροφόρα που, αιώνες τώρα συνεχίζει το ταξίδι της: Πειραιάς-Αίγινα.



Η θάλασσα της Αίγινας δεν παράγει μόνο ψάρια. Η φωτογραφία επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η πραμάτια της βάρκας δεν είναι τα ψάρια, αλλά τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά.


Η αιγινήτικη θάλασσα φιλοξενεί και γλαροπούλια.



Τελικά, το ερώτημα μένει: γιατί να 'ρθω στην Αίγινα; Απάντηση: 'Ερχεσαι στην Αίγινα για να ηρεμήσεις, για να κολυμπήσεις, για να περπατήσεις, για να ξαναγίνεις ρομαντικός....



...για να απογειωθείς




...για να συναντήσεις όμορφες παρουσίες


...για να ξαναερωτευτείς

Ε, τί άλλο θες;

8 σχόλια:

jf είπε...

Υπέροχες οι φωτογραφίες. Και η ξενάγηση με στυλ!

ρίτσα είπε...

πάρα πολλά ωραίες!!

άρεσεν μου πιο πολλά η δεύτερη μετο γλάρο και η άλλη με το φάρο

phlou...flis είπε...

@jamanFou: θενκσ

@ρίτσα: θενκσ. Αυτή με το φάρο είναι δια χειρός του ανηψιού μου Αλέξανδρου

KitsosMitsos είπε...

Τρομερή ξενάγηση στο νησί. Μήπως να πολιτογραφηθείς Αιγινίτης;
Και μια ακόμη απορία: τώρα που τα είδες όλα, τι άλλο έχεις να δεις;

phlou...flis είπε...

@kitsemitse: καλή ιδέα για ...πολιτογράφηση.
Υπάρχουν κι άλλα. Οπως, πχ, να πας ημερήσια Μέθανα, Πόρο, Υδρα

Marina είπε...

Οι αποτυπώσεις των όμορφων στιγμών που ΄πέρασες/περνάς εκπληκτικές. Εχεις δυνατό "μάτι" φωτογράφου. Αυτό το ξέρεις; http://www.panoramio.com, εκεί βάζουμε πολλοί μπόγκερς τις φωτογραφίες μας και διάφοροι απο όλο τον κόσμο σχολιάζουν

Albus Genius είπε...

Από τις πιο ωραίες φωτογραφίες της Αίγινας σαν να πήγα εκεί. Αλλά διαμαρτύρομαι δεν μπορείς να βάζεις τις ίδιες φωτογραφίες στα blog σου. Δυο φωτογραφίες είναι ίδιες ζηλεύω δυό φορές τα ίδια πράγματα. Απαράδεκτον.

phlou...flis είπε...

@Marina: σ' ευχαριστώ. θα το δω αυτό

@Albus Genius: Να πας. θα δεις πόσο πιο καλά είναι απ' ότι τα παρουσιάζω