"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ι. Μονή Κάτω Παναγίας Ξενιά, 2007, Αύγουστος, 23

Η σημερινή ξενάγηση διαφέρει από τις προηγούμενες. Είναι προσκυνηματική (κατάλοιπο ενός παλαιού τάματος). Πραγματοποιείται, σχεδόν αδιαλείπτως εδώ και 12 περίπου χρόνια, στις 23 Αυγούστου.
23 Αυγούστου 2007 και η παρέα ξεκινά από Λάρισα για να επισκεφτεί και να προσκυνήσει στην (γυναικεία) Ιερά Μονή Κάτω Παναγίας Ξενιά, όπου τιμάται και αποδίδεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Βρύναινα σε απόσταση έξι χλμ. και η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται μέσω του Αλμυρού και της Σούρπης.
Επισκεπτόμαστε κατ’ αρχάς τη νέα Μονή, ένα χλμ. πριν την παλιά, για να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές στην Παναγία. Το κτίσιμο της νέας Μονής δεν περατώθηκε μέχρι σήμερα, το προαύλιο όμως είναι κατάφυτο.
Η παλιά Μονή Ξενιά -διαβάζουμε- εγκαταλείφτηκε με το σεισμό του 1981. Ο αύλειος χώρος της μονής είναι υπέροχου φυσικού κάλους και χρησιμοποιείται για θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στο εσωτερικό ανακαινίστηκε ο ναός ο οποίος λειτουργεί κανονικά. Δίπλα και νοτιότερα στο παλιό μοναστήρι υπάρχει ένας λόφος, στην κορυφή του οποίου είναι τοποθετημένοι 3 σταυροί και εκεί γίνεται η αναπαράσταση της σταύρωσης και της αποκαθήλωσης Δεν έχω φωτογραφίες γιατί ήδη είχε νυχτώσει).
Η κατάληξη του προσκυνήματος-τάματος κλείνει με την επίσκεψη στο χωριό Βρύναινα, όπου η παρέα τηρεί το πατροπαράδοτο έθιμο της κρεατοφαγίας (γιατί ως γνωστόν, πανήγυρης και ψητό κρέας πάνε πακέτο).



Η νέα Μονή (διακρίνεται από την ΠΑΘΕ, ανάμεσα Αλμυρό-Σούρπη)

Κελιά

Ο ιερός ναός της Μονής

Λεπτομέρεια


Η παλαιά και εγκαταλελημένη Μονή

Η είσοδος της παλιάς Μονής
Η πύλη
Ο ιερός ναός στο εσωτερικό

Τα κελιά

Λεπρομέρειες από την καταστροφή εξαιτίας του σεισμού



















ΥΓ. Οι δύο φωτογραφίες που απεικονόζουν τις δύο μονές, δεν είναι δικές μου. Τις βρήκα στο διαδίκτυο και θεώρησα σκόπιμο να της αναρτήσω μαζί με τη δική μου δουλειά, για να είναι η εικόνα ολοκληρωμένη!

2 σχόλια:

roadartist είπε...

Καλησπέρα..
Γαλήνεψα με το οδοιπορικό αυτό..Να σαι καλα :)

phlou...flis είπε...

@roadartist: Καλησπέρα. Πότε πρόλαβες να ...οδοιπορήσεις;
Κι εσύ νάσαι καλύτερα!