"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Καρπενήσι, 2009, Μάιος, 1-3: Μέρος 1ο

Πάμε Καρπενήσι; 'Ενας εξαιρετικός διαδραστικός χάρτης της Ευρυτανίας υπάρχει στην ηλεκτρονική δ/νση: Evritania.gr


Τριήμερο της Πρωτομαγιάς και οι …γνωστοί-άγνωστοι απεφάσισαν: απόδραση στο Καρπενήσι (η πρώτη ιδέα ήταν για τη μαγευτική Αίγινα και η δεύτερη για την ορεινή Κορινθία, τη Ζήρεια ή Ζηρια). 'Οπλα, κράνη, παλάσκες, χάρτες, κιάλια, ψηφιακές μηχανές και ...βουρ για να κατακτήσουμε τη μονοεδρική έδρα της Ευρυτανίας. Καταστρώνουμε σχέδιο (για να μην υπάρχουν γκρίνιες) και ...πρώτη μέρα η άφιξη και περιήγηση εντός κι επί τα αυτά. Δεύτερη μέρα επίσκεψη στον Προυσσό και τα χωριά της διαδρομής και τρίτη μέρα στη λίμνη των Κρεμαστών και επιστροφή μέσω Φουρνών, Ιτέας προς Λάρισα.

Παρασκευή πρωί αναχωρούμε μέσω Λαμίας και στρίβουμε για Καρπενήσι. Σύννεφα στον ουρανό αλλά και ηλιοφάνεια• καλός καιρός για ταξίδι.


Στάση στα Λουτρά Υπάτης για ξεκούραση και καφέ. Ο χώρος εκπληκτικά προσεκτικός, καθαρός και πράσινος, έτοιμος να δεχτεί τους επισκέπτες του. Το χωριό δεσπόζει στην πλαγιά πίσω μας αλλά ο προορισμός είναι άλλος. Κάπου εκεί είναι και η Μονή Αγάθωνος...


Διασχίζουμε τον Τυμφρηστό, μιας και το τούνελ ήταν κλειστό μάλλον για συντήρηση, μέσα από δάση με έλατα, πυκνά και στοιχισμένα.


Δαιδαλώδης η διαδρομή αλλά καταπράσινη και ευωδιαστή.


Μεσημέρι φτάνουμε στο Καρπενήσι και καταφεύγουμε στο ξενοδοχείο Elvetia, στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Δωμάτιο με δύο δίκλινα, 80 ευρώ η βραδιά με πρωινό. Απέναντι από το ξενοδοχείο κατεβαίνουμε λίγα σκαλοπάτια και στον πεζόδρομο αριστερά, μυρωδιές από …ταβέρνα. ΗΦωλιά του Κόκορα, γεμάτη επισκέπτες και με ωραίο διάκοσμο.


Παραγγέλλουμε (δοκιμάστε γίδα βραστή σούπα, θα γλείφετε τα δάκτυλά σας), τρώμε, πίνουμε και κρασάκι και στο ξενοδοχείο για ύπνο. Ήδη στο Βελούχι πέφτει ομίχλη και στην περιοχή ψιλόβροχο. Το απόγευμα ανεβαίνουμε σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1840 μ. στη θέση "Διαβολότοπος", εκεί όπου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Στη διαδρομή συναντούμε χιόνι δεξιά αριστερά στο δρόμο, μπαίνουμε σε ομίχλη και όταν φτάνουμε πάνω, δε βλέπουμε τίποτε.

Το Καρπενήσι και το Βελούχι -με το χιονοδρομικό κέντρο- να δεσπόζει



Επιστρέφοντας στην πόλη, απολαμβάνουμε μια πανοραμική άποψή της από ψηλά.


Εντύπωση μας κάνει ένα συγκρότημα-γιαπί -στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, κεντρικά- με απότομη κεραμιδένια στέγη, εγκαταλελειμμένο πάνω από εικοσαετία.

Επιλέγουμε, για καφέ ή ποτό, το ξενοδοχείο Lecadin, σ’ ένα ύψωμα με πανοραμική θέα της πόλης.


Ο χώρος του σαλονιού-καφετέριας όμορφα διακοσμημένος.



Η ώρα περνά ευχάριστα, το ψιλόβροχο και ο αέρας σταματούν και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Χιονισμένες βουνοκορφές ξεπροβάλλουν και σε κάνουν να αναρωτιέσαι: τι ομορφότερο άραγε έχει η Αυστρία ή η Ελβετία και τις προτιμούν οι ....νεοέλληνες;.


Αποφασίζουμε για μια μικρή βόλτα, περιμετρικά του κέντρου, της κεντρικής πλατείας και προσκύνημα στην Αγ. Τριάδα, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία.


Η πλατεία είναι όμορφα και καλλιτεχνικά πλακοστρωμένη με το δημαρχείο να δεσπόζει. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ και οι λουκουμάδες να ευωδιάζουν!



Γυρίζουμε πίσω για να χαλαρώσουμε στο στο όμορφα διακοσμημένο σαλόνι του ξενοδοχείου. Ύπνος, σχετικά νωρίς, γιατί θα ξημερώσει μια δύσκολη μέρα• επίσκεψη στον Προυσσό με τα ενδιάμεσα αξιόλογα χωριά και τοπία.

Ξυπνάω πρώτος από την παρέα και αφού απολαμβάνω το πρωινό στο σαλόνι του ξενοδοχείου, αποφασίζω μια μικρή βόλτα στην ...πάνω πόλη παρέα με τη ψηφιακή. Σκαλοπάτια και δρομάκια με οδηγούν στις γειτονιές πάνω από το ξενοδοχείο. Η πόλη ακόμα κοιμάται. Συναντώ πέτρινα σπίτια, όμορφα και περιποιημένα, βρύσες πέτρινες και πολύ πράσινο με όμορφα λουλούδια (το κλίμα τα ευνοεί).













'Αποψη της πλατείας, με την Αγία Τριάδα



5 σχόλια:

stalamatia είπε...

Φλούφλη μου φοβερές φωτογραφίες και από ότι φαίνετε πέρασες όμορφα .Μια απορία την χιονόμπαλα που κρατά η κυρία στην έφερε στο δόξα πατρί? Οξά μόνο απεικές ήταν??

Phivos Nicolaides είπε...

Καταπληκτικός τόπος και υπέροχες φωτογραφίες!

phlou...flis είπε...

@stalamatia: στήσιμο για τη φωτογράφηση

@phive: ακολουθούν άλλα δύο μέρη

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση, ότι ο παραπάνω χάρτης της Ευρυτανίας, δείχνει λάθος σύνδεσμο...

phlou...flis είπε...

@Ανώνυμε: απλώς είναι άλλος ένας χάρτης