"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Μυτιλήνη, 2009, Φεβρουάριος, 24

Δευτέρα 23 Φλεβάρη και ώρα 08.20 βρίσκομαι στο αεροδρόμιο «Μακεδονίας», μέσα σε αεροπλάνο της Aegean με προορισμό τη Μυτιλήνη. Με αφορμή την Τελετή Καθομολόγησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών που εδρεύει στη Μυτιλήνη, τελετή ορκωμοσίας του δευτερότοκου, στην καθομιλουμένη·μια απόδραση στη μαγευτική Μυτιλήνη. Για το πήγαινε-έλα στη Μυτιλήνη πληρώσαμε μόνο 211 ευρώ/άτομο μέσα στο Φλεβάρη. Με 140,6 ευρώ/άτομο προπληρώσαμε το πήγαινε-έλα στο Λονδίνο, για το μήνα Αύγουστο. Αλλά άσε, ας μη γκρινιάξω.

Το βράδυ μια βόλτα στην παραλία αλλά καθώς ο αέρας ήταν έντονος και κρύος (κάποιοι Μυτιληνιοί λέγαν πως χιόνισε στην Τουρκία απέναντι), οδηγηθήκαμε στην Ερμού. Επίσκεψη στον Αγ. Θεράποντα και κατευθυνόμαστε προς το βόρειο λιμανάκι, με κατάληξη σε μια από τις δύο γραφικές ταβερνούλες στο τέλος της Ερμού, πριν βγει κανείς στο άλλο λιμανάκι («Κάστρο» και «Ερμής» αντίστοιχα).
Την Τρίτη μας βρήκε μια καθαρή και κρύα ημέρα, με αραιή συννεφιά, καθαρή ατμόσφαιρα και αρκετό διάστημα με ήλιο. Ιδανικά για βόλτα κατά μήκος της παραλίας και λιγοστές φωτογραφίες. Το βεβαρυμμένο πρόγραμμα της τελετής Καθομολογήσεως και τα συνακολουθούντα –φωτογράφηση, καφές, γεύμα, καφές- δεν μας επέτρεψαν για …ξεστρατίσματα. 'Ετσι, σας παραθέτω τις φωτογραφίες και κάποια μικρά σχόλια και μια ειδική παρατήρηση: υπάρχουν κάποια "κτίρια" στο λιμάνι που δε δένουν με το περιβάλλοντα χώρο. Είναι εκείνα τα κτίρια-πατάτες που φυτρώνουν σε πολλά νησιά ή/και ανάμεσα σε πολλά νεοκλασσικά. Ειδικός δεν είμαι για να αποφανθώ περί της ...αξίας τους, αλλά κοινό νου έχω. Αν δεν είναι εύκολο να κατεδαφιστούν -και γνωρίζω πως δεν είναι- μπορούν να ανασκευαστούν και μεταμορφωθούν. Το υπουργείο Αιγαίου, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η Νομαρχία Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο. Η Μυτιλήνη το αξίζει...

Η πιο γνωστή φωτογραφία του γραφικού λιμανιού με τον τρούλο του Αγ. Θεράποντα σε πρώτο πλάνο



'Αποψη από το νότιο μέρος



Γραφική γωνιά από το εσωτερικό καφέ-μπαρ



Το βόρειο-ανατολικό τμήμα του λιμανιού με φόντο το κάστρο



Τρία όμορφα κτίρια στο λιμάνι




'Αλλη μια άποψη του νότιου τμήματος της παραλίας




Κοντινότερο πλάνο. Προσέξτε το "κτίριο" που ...καταστρέφει το πλάνο αυτό



Το εν λόγω "κτίριο" το οποίο, είτε θα έπρεπε να γκρεμιστεί είτε να "μεταμορφωθεί' σε νεοκλασσικό, να δένει με τον περιβάλλοντα χώρο




Υπάρχουν ακόμη λίγα τέτοια "κτίρια" στο λιμάνι που δεν δένουν, όπως αυτά στο κέντρο της κάτω φωτογραφίας




...και κάποια στο νότιο μέρος του λιμανιού





...το ξενοδοχείο "Σαπφώ"...




και το "Λέσβιον" στα δεξιά της φωτογραφίας



Αλλά και το "κτίριο" της Περιφέρειας Β. Αιγαίου εντελώς κακόγουστο. Ειδικά τα κτίρια στο ανατολικό μέρος και το ξενοδοχείο στη γωνία είναι σαν μύγα μεσ' το γάλα.



Το βαθειά πορτοκαλί "Ιωάννης" καθόλα έτοιμο για δραστηριότητες, περιμένη δεμένο στην προκυμαία



Σούρουπο στο λιμανάκι



και μια λεπτομέρεια στην πόρτα του κτιρίου του Δημαρχείου της πόλης

4 σχόλια:

jf είπε...

Καταπληκτικές φωτο...
οι καθρεφτισμοί στο υγρό στοιχείο...
και η λεπτομέρεια με το... χερούλι στην πόρτα του δημαρχείου... μαζί με το περιτύλιγμα της ανθοδέσμης που δένει με το περιβάλλον.

Άξιος κι ο δευτερότοκος!!

phlou...flis είπε...

@JamanFou: η διαύγεια στην ατμόσφαιρα, η ηρεμία της θάλασσας συνέτειναν. Το χερούλι το έφερα μαζί μου.
'Αξιος (επι τέλους!!!)

KitsosMitsos είπε...

Να ευχηθώ και στα επόμενα ταξίδια;

phlou...flis είπε...

@KitsoMitso: γιατί όχι;