"…Πᾶσαν ὸμορφιά, Πατρίδα, ἐσύ τὴν ἔχεις"

Κ. Παλαμᾶς

ΓIΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ

Να παρατηρείς τη λεπτομέρεια μέσα στην ολότητα, να ξεχωρίζεις τη γοητεία μέσα στην ασχήμια, να προτιμάς την ομορφιά από τη χρησιμότητα, τη χάρη από την αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό...

ΦωτοΓραφίζω για να κρατήσω τις ομορφιές σου δίπλα στην καρδιά μου για πάντα!

Mεγαλώνω και ξεχνάω… θέλω κάπου να μένει αποτυπωμένη η θύμηση κάθε στιγμής. Γι’ αυτό φωτοΓραφίζω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω εικόνες και στιγμιότυπα της ζωής.

ΦωτοΓραφίζω για να αποτυπώσω τη στιγμή, να σταματήσω στιγμιαία το χρόνο και να τον μεταφέρω σε μια διαφορετική στιγμή της αιωνιότητας!

ΦωτοΓραφίζω για να επιμηκύνω τον χρόνο!



Κερύνεια, η γενέθλια πόλις

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Γεφύρι-Καταρράχτης Παλαιοκαρυάς, 2010, Φλεβάρης, 28

Σημερινός προορισμός μας -μετά από αρκετό διάστημα ...αγρανάπαυσης και συνεπικουρούμενοι από έναν υπέρλαμπρο ήλιο- το Δ.Δ. Στουρναραίικων του Δήμου Πινδαίων στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα ο οικισμός Κ. Παλαιοκαρυάς, σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων.






Το τοπίο άγριο και εντυπωσιακό απέχει 25 χιλ. από την πόλη των Τρικάλων και 11 χιλ. από την Πύλη Τρικάλων. Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέεται από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Βουνίσιο το τοπίο της χαράδρας με μεγάλη και σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων.


Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας.



Τι αξιοπερίεργο έχει τούτη εδώ η χαράδρα, που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς; Οδηγώντας στο δρόμο Πύλης – Ελάτης, 4 χλμ από την Πύλη στρίβουμε αριστερά προς Στουρναραίικα (και από κει μέσω Μεσοχώρας μπορούμε να φτάσουμε στην Άρτα). Μετά από 4 χλμ θα συναντήσουμε πινακίδα που μας στέλνει αριστερά προς Κάτω, Μέση και Άνω Παλαιοκαρυά. Μπαίνουμε σ’ αυτόν το δρόμο και σε 2-3 χλμ συναντάμε τσιμεντένια γέφυρα, στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο που κατεβαίνει προς το ρέμα.




Μετά από 300 μ. περίπου ακούμε ένα βουητό. Μία πανέμορφη εικόνα, ένας μαγικός τόπος ξεπρόβαλε στα μάτια μας.




Το μονότοξο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει το ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας.



Το γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του έπεφτε εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνέχιζε σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.





Εντυπωσιακό, υποβλητικό και επιβλητικό το σκηνικό. Το θέαμα θυμίζει ...καταρράχτες Νιαγάρα -τουλάχιστον όπως τους είδαμε σε ταινίες- σε ...σμίκρυνση. Η βοή από τη πτώση του νερού προκαλεί ένα αίσθημα δέους.



Αν αφήσουμε το χωματόδρομο και συνεχίσουμε το δρόμο, θα βρεθούμε στο πάνω μέρος της γέφυρας.




Απότομα σκαλοπάτια μας κατεβάζουν στο ύψος τους φράγματος, στο ύψος της γέφυρας.





Το θέαμα και το ακρόαμα και από εδώ, είναι εκπληκτικά. Στο βάθος, τα βουνά της Κατούνας είναι χιονισμένα, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά.





Προχωρώντας προς Κ. Παλαιοκαρυά, συναντάμε δύο ταβέρνες, η μία στο δρόμο επάνω και η άλλη κάτω στο ποτάμι δίπλα στον παλιό νερόμυλο που λειτουργεί ακόμη και σήμερα με μια δριστέλα στ’ αριστερά του.



Προτιμήσαμε την ταβέρνα «Φαράγγι», στο δρόμο επάνω, όπου απολαύσαμε ψητές πέστροφες και μεζεδάκια.




Το φαγητό άψογο και η ατμόσφαιρα ζεστή. Φάγαμε και το γλυκό που μας προσεφέρθη, μια εκπληκτική πανακότα, πληρώσαμε, πήραμε και την απόδειξη και φύγαμε πλήρεις σε εικόνες, ήχους, γεύσεις και αρώματα.Αφού ο σκοπός επετεύχθη, ο στόχος κατεκτήθη, οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν και ιδού η σχετική ανάρτηση.


Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Πληροφορίες: http://palaiokaria.yooblog.gr/

Δείτε τα δύο ολιγόλεπτα βιντεάκια και απολαύστε ήχο και θέαμα από τους καταρράχτες!

6 σχόλια:

jf είπε...

Ωωωω!
Άλπεις, Νιαγάρες, φαράγγια, πέστροφες, μεζεδάκια... κι όλα με αποδείξεις!
Καλό μήνα και εις άλλα με υγεία!!

Phivos Nicolaides είπε...

Απλά υπέροχα εξαιρετικές φωτογραφίες. Χίλια μπράβο σου ειλικρινά.

ρίτσα είπε...

πανέμορφη η ελλάδα!
τέλειες οι εκδρομές που κάνετε. δέχεστε συμμετοχές; :)

Ἅ λ ς είπε...

Eχετε ακουσει τη διαφημιση :"ολος ο κοσμος σε μια χωρα. Ελλαδα!"
οι φωτογραφιες πανεμορφες...

εγω το ξαναλεω, σκεφτειτε κ αυτο το επαγγελμα στα δυσκολα χρονια της κρισης :)

nickpet είπε...

έπρεπε να ρίξεις στους καταράκτες μια βαρκούλα, να την έβρισκα την επόμενη μέρα στο Αλκαζάρ...

phlou...flis είπε...

@JamanFou: αγαπάς την ελλάδα; Απόδειξη!

@Phivos: τα τοπία είναι όμορφα και παρεπιπτόντως...

@ριτσα: μα φυσικά

@HnH: πράγματι, αυτή είναι η πραγματικότητα

@nickpet: αν είναι, ξαναπάω